Porrusalda: barrenak goxatzeko amonaren salda - Tolosako Azoka

Porrusalda: barrenak goxatzeko amonaren salda

#Azoka lagunak
Porrusalda “porruz eginiko salda” da; dirudien bezain sinplea. Baina izan liteke zerbait bereziagoa ere: amonaren errezeta errepikatzea, gurasoenean bazkari goxo bat egitea, edota udazkeneko mahainguru eternalen oroitzapen bat jasotzea. Euskal gastronomiako plater xumea da: lehen, baratzean 'soberan' zeuden produktuekin egiten zen, hala nola patatekin eta porruekin. Orain, etxe askotan ezinbesteko errezeta da hotzeri bati aurre egiteko - edo bestela ere - goxatzeko.

Porrusaldaren osagai nagusia porrua da. Porruari patatak, azenarioa edo beste barazki batzuk gehitzen zaizkio. Egosteko erabiltzen den ura ur arrunta edo beste barazki batzuk egosteko salda izan daiteke; baita oilasko-salda ere. Olio eta gatz zorrotada bat ere bota ohi zaio. Baina oinarri horren gainean bertsio asko daude. Izan ere, seguru asko zuetariko askok ‘porrusalda’ baino gehiago prestatuko duzue ‘porrupatata’; agian kalabaza botako diozue, edo zergatik ez: arraina ere botako diozue (zurrukutuna, Bizkaia aldetik).

Baina zein da porrusaldaren errezeta originala?

Sentitzen dugu, baina ez dakigu horri erantzuten. Baina ez dizugu esku hutsik utziko: GURE porrusalda-errezeta utziko dizugu. Tupper bat eskatzeko modukoa!

Osagaiak (4 pertsona):

  • 3 porru handi
  • 2 patata ertain
  • Tipulin 1
  • 3 azenario ertain
  • 1,5 litro salda edo ur
  • 3 koilarakada oliba-olio
  • Gatza

Kozinatzeko jarraibideak:

  1. Porruak, tipulinak, patatak eta azenarioak garbitu eta zuritu. Zurituak daudenean zati txikitan txikitu.
  2. Lapiko handi batean oliba-olioa gehitu, su ertainean jarri eta zatitutako barazkiak sueztitu.
  3. Gehitu salda / ura eta igo sua maximora. 20 minutuz egosi.
  4. Barazkiak samurtu direnean, gatza gehitu eta 10-15 minutuz utzi atseden hartu dezan (zaporea hartzeko).

Eta zuk, nola kozinatzen duzu plater hau? 😊