Azoka Lagunak, Peruko sukaldaritza ikasten - Tolosako Azoka

Azoka Lagunak, Peruko sukaldaritza ikasten

#Azoka lagunak #Errezetak #Ikastaroak
Joan den astean, Azoka Lagunei zuzendutako ikastaro berri bat egin genuen. Bertan, Peruko hainbat plater prestatzen ikasi genuen azokan erraz aurki ditzakezun produktuekin.

Ostiral arratsaldean San Esteban Auzo Elkartera joan ginen, eta Tolosan bizi den perutar batek bere herrialdeko plater adierazgarrienetako batzuk egiten erakutsi zigun: cevichea eta solomo saltatua.

Larunbatero gure postuetan aurki ditzakezun produktuekin (tipula gorria, tomatea, piperra, patata, martorria...), Ricardo Tanaka perutarrak, lanbidez medikua, sukaldaritzarekiko grina partekatu nahi izan zuen Azoka Lagunekin.

Eskerrak eman nahi dizkiegu parte-hartzaile guztiei! Ezin izan bazinen joan, prestatu genituen plateren errezetak uzten dizkizugu, azokatik pasa, beharrezko osagaiak erosi eta zure sukaldetik Perura bidaiatu dezazun.

Errezeta: Peruko cevichea

Osagaiak

1 kg arrain fresko (perka, urraburua, lupia…)
2 tipula gorri
20-30 limoi
Piperbeltz ehoa
Gatza
Ají limo (Aukerakoa)
Ontzailea (Aukerakoa)
Esnea (Aukerakoa)

Jarraibideak

  1. Moztu arrain-xerra gehienez 2 zm-ko dadoetan, eta gatzarekin eta Ajinomoto ontzailearekin ondu (aukeran); utzi 10 minutuz kazola batean.
  2. Gehitu ají limoa xerra oso finetan moztuta (aukerakoa), nahastu arrainarekin eta utzi 5 minutuz.
  3. Gehitu tipula gorri erdia tiretan moztuta, eta nahastu gatz puntua ikusteko.
  4. Gehitu piperbeltz ehoa eta nahastu.
  5. Zukutu 20-30 limoi, tamainaren arabera, banan-banan arrainaren gainean, gehiegi estutu gabe eta limoia erabat zukutu gabe.
  6. Itxaron minutu bat eta gehitu esne txorrotada bat (aukeran).
  7. Gehitu julianan moztutako tipula gorri bat eta beste ají limo bat. Zerbitzatu aurretik, ziurtatu zaporea garratza eta mina dela.
  8. Batata, cancha serrana edo artoarekin jan dezakezu.

Errezeta: Solomo saltatua

Osagaiak

600 g behi-solomo (Entrekota)
Tipula gorri 1
2 tomate
Piper hori edo ají hori 1
800 g arroz zuri
400 g patata frijitu
100 ml soja-saltsa
50 ml ozpin zuri
Haragi-salda
Landare-olioa
Piperbeltz ehoa
Martorria
Baratxuri txikitu koilarakada
Kumino koilarakada ¼
Gatza
Ostra saltsa (Aukerakoa)

Jarraibideak

  1. Solomo saltatua berehala zerbitzatu behar da; beraz, komenigarria da patata frijituak prest edukitzea edo solomoa egiten amaitu aurretik frijitzea. Ahal dela, patata garratza erabili.
  2. Moztu solomoa tira lodietan (3×1 zm) eta nahastu baratxuri txikitua, kumino, gatza, piperbeltz eho eta ozpin koilarakada batekin. Utzi 10 minutuz zaporea har dezan.
  3. Berotu zartagina olio pixka batekin. Ke pixka bat ateratzen hasten denean, frijitu haragia segundu batzuz. Gorde katilu batean eta estali beroa gorde dezan.
  4. Gehitu tipula xehatua, tomatea, ají/piper horia eta olio pixka bat zartagin berean. Frijitu segundu batzuz eta gehitu haragi-salda pixka bat, soja-saltsa eta ozpina (aukeran, ostra saltsa pixka bat).
  5. Gehitu haragia, nahastu dena zartagin mugimenduekin (tomatea ez hausteko) eta, 30 segundu ondoren, gehitu martorri xehatu pixka bat.
  6. Behar izanez gero, gehitu haragi-salda pixka bat solomoa mamitsuago egon dadin.
  7. Gehitu patata frijituak eta nahastu.
  8. Arroz zuriarekin jan dezakezu.

Hurrengo ikastaroetara etorri nahi duzu? Egin zaitez Azoka Laguna!