Merkatuan barazki freskoak erosterakoan, ohikoa da lur-hondarrak edo hostoen eta zurtoinen artean ezkutatutako intsektu txikiak aurkitzea.
Bisitari hauek produktu naturala eta freskoa direla adierazten dute, baina kontsumitu aurretik barazkiak ondo garbitzea funtsezkoa da. Hona hemen barazkiak erabat garbi daudela ziurtatzeko zenbait trikimailu erraz:
Gainera, garbiketa-prozesu egokia barazkiak hobeto kontserbatzeko ezinbestekoa da, kontsumitu aurretik beren nutrienteak eta propietateak ahalik eta gehien mantenduz.
1. Ozpinarekin edo gatzarekin bustitzea
Urez betetako ontzi handi batean, gehitu edalontzi bat ozpin zuri edo koilarakada bat gatz. Utzi barazkiak 10-15 minutuz bustitzen. Honek desinfektatzen eta itsatsitako intsektu txikiak edo larbak askatzen laguntzen du.
2. Eskuila leuna erabiltzea
Azal gogorra duten barazkietarako, hala nola azenarioak, pepinoak edo patatak, erabili eskuila leun bat zikinkeria eta hondakinak kentzeko. Igurtzi ur korrontearen azpian emaitza hobeak lortzeko.
3. Hostoak eta zurtoinak bereiztea
Letxugak, espinakak edo aza bezalako barazkietan, bereizi hostoak eta garbitu banan-banan ur-zorrotada baten azpian. Horrela, ezkutatuta geratzen diren intsektuak kentzen dira.
4. Ur bicarbonatoarekin
Gehitu koilaratxo bat bicarbonato sodiko bustitze-uretan. Konposatu honek propietate antibakterianoak ditu.
5. Lehortze egokia
Barazkiak garbitu ondoren, lehortu sukaldeko paperarekin edo utzi iragazki batean lehortzen. Gehiegizko hezetasuna ekiditea garrantzitsua da freskotasuna luzaroan gordetzeko.