Beste ikastaro arrakastatsu bat pasa den ostegunekoa… 🥳 Armintz Gorrotxategik sagar tarta egiteko jakin beharrekoak aletu zizkigun!
Rafa Gorrotxategin elkartu ginen Azoka Lagunak sagar tarta nola egin ikasteko. Izan ere, Goxua azoka berezian urteroko lehiaketa egingo da, eta bertan parte hartu eta irabazteko irrrikitan zeunden asko eta asko.
Osagai, teknika eta zapore desberdinetan barrena murgildu ginen Armintzekin, adi-adi entziunez egin beharreko urratsak.
Hiru zatitan banatu zuen saioa: hasteko, pasta sablea nola egin azaldu zigun. Gero, frantxipana egiten ikasi genuen eta azkenik, dena nola montatu.
Argibide denak xehe-xehe irakurri ditzakezu behean. Honen ondoren, ez duzu besterik beharko!
Gogoratu zuk ere Azoka Lagunentzat egiten ditugun ikastaro eta bisita gidatuen berri izan nahi baduzu, gure buletina jasotzera harpidetu zaitezkeelatolosakoazoka.eus -en.
ERREZETA: SAGAR TARTA
PASTA SABLEA
Osagaiak:
250 gr gari irin 125 gr gurin hotz, kubotan moztuta 100 gr glas azukre Arrautza 1 Gatz pittin bat Banilla estraktuko koilaratxo 1 (aukerakoa)
Jarraibideak:
Osagaiak prestatzea: Bahetu irina bol handi batean. Gehitu glas azukrea eta gatz pittin bat. Nahasketa ona.
Gurina gehitu: Gehitu gurin hotzeko ontziak irinaren eta azukrearen nahasketari. Hatz-mamiekin edo masa-nahasgailu batekin, igurtzi gurina irinarekin, mami lodien antzeko testura lortu arte.
Arrautza gehitu: Egin tarte bat gurin eta irin nahasketaren erdian. Gehitu arrautza eta banilla-estraktua, erabiltzen baduzu. Nahastu leunki eskuekin, osagaiak masa leun batean batu arte, baina ez oratu gehiegi.
Hozkailuan atseden hartzea: Egin bola bat masarekin, bildu film paperean eta utzi hozkailuan pausatzen gutxienez 30 minutuz. Horri esker, masa errazago landuko da, eta labean sartzean ez da kikilduko.
Luzatu eta osatu: Berotu labea 180 ° C-tan Enharina pixka bat lan-azalera bat eta luzatu masa arrabol batekin 3-5 mm-ko lodieraraino. Moztu masa emango diozun erabileraren arabera (galleta edo tartaleta-oinarrietarako).
Laberatu: Ipini masa-piezak pergamino-paperez forratutako laberatzeko erretilu baten gainean. Labean labean laberatu 10-15 minutuz, edo ertzak urreztatu arte.
Aholkuak:
Ez manipulatu gehiegi masa, haren ehundura hareatsua eta hauskorra mantentzeko. Masa asko berotzen bada lantzen duzun bitartean, berriro hoztu dezakezu hozkailuan laberatu aurretik.
FRANTXIPAN
Osagaiak:
100 g almendra eho (almendra-irina) 100 g gurin (giro-tenperaturan) 100 g glas azukre 50 g fekula 50 g irin 2 arrautza 10 g ron 150 g pastel-krema
Jarraibideak:
Prestatu gurinaren eta azukrearen nahasketa: Bol handi batean, irabiatu gurina eta glas azukrea nahasketa krematsu eta leun bat lortu arte. Irabiagailu elektriko bat erabil dezakezu, edo eskuz espatula batekin.
Gehitu arrautzak: Gehitu arrautzak banan-banan, eta irabiatu ondo bakoitza gehitu ondoren, nahasketa leun eta ondo integratuta geratu arte.
Almendra ehoa sartzea: Gehitu almendra ehoa eta, nahi baduzu, irin koilarakada. Nahastu gainerako osagaiekin erabat konbinatu arte.
Gehitu laburpena (aukerakoa): Banilla edo almendra estraktua erabiltzen ari bazara, gehitu puntu honetan eta ondo nahastu. Horrek ukitu aromatikoa emango dio krema frangipaneari.
Nahasketa pausatzea: Denbora baduzu, utzi nahasketa hozkailuan pausatzen 30 minutuz, ondo finkatzeko. Hori aukerakoa bada ere, zaporea biziagoa izan dadin lagun dezake.
Erabilera:
Frangipana tartak betetzeko erabiltzen da batez ere. Zabaldu nahasketa masa-oinarri batean (sable-orea izan daiteke), eta laberatu tarta 180 ° C-tan 25-30 minutuz, edo krema urreztatuta eta irmo egon arte. Hostoreak edo croissantak betetzeko ere erabil daiteke.
TARTA MUNTATZEA
Luzatu masa: Atera masa hozkailutik eta luzatu arrabol batekin irindutako gainazal batean, 3-4 mm-ko lodiera lortu arte.
Jarri moldean: Jarri masa luzatua molde batean aldez aurretik koipeztatutako tartarako, eta ebaki soberako ertzak. Sakatu hondoa sardexka batekin, labean sartzean igo ez dadin.
Sagarrak banatu: Jarri sagar xerrak masaren gainean zirkulu zentrokideetan, ertzetik hasi eta erdirantz.
Hautseztatu azukrea eta kanela: hautseztatu azukrea sagarren gainetik. Nahi baduzu, kanela-hautsaren ukitu bat gehitu.
Gurina gehitu: Jarri gurin zatitxoak sagarren gainean banatuta.
Laberatu: Hornitu tarta labean, 180 ° C-ra, 35-40 bat minutuz, edo sagarrak samur eta apur bat urreztatuta egon arte, eta orea egosita egon arte.
Eman distira glasatzearen bidez: Berotu abrikota-marmelada edo eztia lapiko txiki batean, eta brotxa batekin, margotu sagarrak eta tartaren gainazala distira eder bat emateko.
Zerbitzatu: Utzi tarta pixka bat hozten, desmoldatu aurretik. Epela edo giro-tenperaturan zerbitza dezakezu, esnegain muntatuarekin edo banilla izozki bola batekin batera.